Tuesday, 22 November 2011

Norunn on motherhood

Norunn is a 32 years old mother of one


photo by me

The best thing about motherhood...

Mitt bidrag er basert på de første 16 ukene med et nytt familiemedlem, lenger har jeg faktisk ikke kommet. På den annen side så er startfasen da i beste minne, og ikke allerede et fjernt og ullent minne. De fleste sier at første halvår er travelt, og selv har jeg også erfart at det er mye nytt å komme inn i. Men det er en fantastisk tid i livet, det er bare å glede seg for dem som enda har erfaringen i vente.

Alle svangerskap er forskjellige, og det er vel alle babyer også. For min del føltes slutten av svangerskapet ganske tungt, og det ble soving på ettermiddagene igjen slik som i begynnelsen. Jeg lurte på hvordan energien ville bli med en liten i huset og atskillig mindre søvn, men overgangen fra høygravid til barselstid var bare flott. Den nødvendige energien og utholdenheten ble hentet frem av det store "kicket" det er å få sin egen lille baby. Kjærligheten er bare overveldende - vi beundrer henne enten hun er våken eller sover, og fryder oss over hvert nytt fremskritt hun gjør. Og det er virkelig fantastisk å se hvordan hun vokser og gjør framskritt både fysisk og sosialt. Nå for tida er stemmen blitt veldig viktig for henne, hun presenterer høye frydefulle hyl, herlig pludring, syngende herming på lange vokaler, rasende skrik, sytende lyder og alt akkompagnert av masse mimikk som passer til. Vi blir totalt sjarmert selvfølgelig, men det er ikke til å unngå at vi føler vi "lykkes" best som foreldre når hun er fornøyd og glad.

My advice to mothers-to-be is...

Mitt råd for positivt samspill med babyen er følgende:

- Ikke "skap" en skrikerunge. Alle babyer gråter, men det er mulig å tilrettelegge for at mesteparten av dagen foregår i fred og fordragelighet. Det kreves litt bevissthet, men er egentlig det samme som alle foreldre gjør - bare at mange venter med å gjøre det til babyen gråter. Vi er nøye på å gi masse positiv oppmerksomhet når hun er våken; vi tar henne opp av vuggen før hun gråter, vi gir henne leker hun har mistet før hun gråter, vi snakker i et hyggelig tonefall med henne, og vi snakker masse om alt vi gjør og hva hun opplever. Vi synger for henne, vi tar henne på fanget. Dette gjør nok de fleste, men vi vil ikke at hun skal lære seg at gråting må til for å få viljen sin eller for å få omsorg. Vi vil at hun skal se at det ordner seg uten gråting. Jeg prøver f.eks også å gi mat når jeg ser at hun er sulten eller jeg vet at hun burde være det basert på når hun sist spiste. Den siste uka har hun begynt å sette pris på litt alenetid selv om hun er våken, hun kan for eksempel ligge litt i vuggen eller i liggestolen sin og se på oss uten å være i fokus selv hele tida. Da er vi likevel bortom henne jevnt og trutt og snakker med henne, får henne til å smile, snakker og synger litt slik at hun ikke skal føle seg gjemt og glemt. Frem til nå har hun blitt urolig og redd om vi var ute av syne når hun var våken, nå er hun tydeligvis moden for litt mer selvstendighet så lenge vi viser henne at vi er der likevel. Ingenting er som en trygg og glad baby.

Praktiske råd for vordende mødre:

- Kjøp eller lån brystpumpe slik at denne er tilgjengelig før du kommer hjem fra sykehuset. Brystspreng kan vare i flere dager og må ikke undervurderes. Ha klar ammeinnlegg i ull + engangsinnlegg + 2 amme-bher.

Praktiske råd for nybakte foreldre:

- Ting tar tid i begynnelsen, det å komme seg ut av huset går fortere etterhvert men tar stadig tid for min del i hvert fall. Pakk gjerne stelleveske, og klargjør vogn med tilbehør kvelden i forveien om dere skal ut på noe. Pakk gjerne ut i bilen også når dere er to voksne hjemme slik at babyen ikke blir liggende og gråte alene mens du har tusen ærend.
- Engangs tisselaken fås kjøpt på Boots eller apoteket, kan være greit å ha i stellevesken for offentlige stellebord er ikke særlig hygieniske.
- Sinksalven Inotyol gjør røde / rosa rumper hvite på få timer, fås kjøpt på apoteket uten resept og er uvurderlig ved behov.
- Ta kontroll på barselbesøkene og inviter så mange som mulig samtidig! Vi hadde siste barselvisitt denne uka og hun er snart 4 mnd. Flere om gangen hadde gitt meg friere dager tidligere, for det er gjerne litt man vil ordne i huset og ift mat før besøk.

- - -

PS: Google translate

2 comments:

  1. Glimrende post! Har en gutt på 1 uke og tar imot tips og råd der jeg kan. Er ikke alltid like lett dette her, selv om det er fantastisk!

    ReplyDelete
  2. Norunn er så klok! Faktisk kunne du hatt månedlig spalte med Norunn on...forskjellige ting. Ekteskap, venner, jobben og livet generelt :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails