Thursday, 20 January 2011

båttå



This is my kind of snack. My dad's family in Trøndelag call it "båttå". I have no idea where word comes from, but this is what it is: flat bread, sour cream, boiled potato and a kind of cured meat/sausage called morrpølse. When I get that special morrpølse from Trøndelag, I'm in heaven.

The knife is German craftsmanship and was a gift from my friend Mathias in Berlin. The big mug is from Norwegian Acanthus and the cutting board is from IKEA.

13 comments:

  1. I've just found your blog and I'm a big fan already. I spent a month in Norway a couple of years ago and absolutely loved my time, so I'm really enjoying your blog!

    ReplyDelete
  2. This looks lovely Astrid. I think I would enjoy it too. Is Morrpølse similar to a salami? Slightly spiced?

    ReplyDelete
  3. Nam! Flatbrød er tingen :) Jeg har forresten et Bergen-spørsmål: Jeg skal en tur dit (for første gang på ti år), og kunne trengt noen anbefalinger av koselig kafeer(med god kaffe!). Har du noen tips? Og er Bergen i februar like regntung som det kan virke? :)

    ReplyDelete
  4. Thank you Sarah! :-)

    Deborah - morrpølse is kind of like salami, but yet different. it has other spices, i guess, but it's full of fat - like salami.

    Siri - tips i kommentar på din blogg :-)

    ReplyDelete
  5. i love the simplicity of this, astrid.
    and...
    yum.

    take care!

    ReplyDelete
  6. This looks wonderful! I want one :)

    ReplyDelete
  7. It is a bite. Ein bætta/båttå altso ein bit.

    ReplyDelete
  8. Love the light.

    The cutting board is from IKEA?
    I can not find in the store of Majorca. :(

    ReplyDelete
  9. yes. i will take one please. :)

    ReplyDelete
  10. Båttåmat æ gått! Utsøkt nydelig bilde. Totalt appetittvekkende! Søkte på "båttå" for i det minste å få *se* på mat jeg aldri kan få her jeg bor...!

    Ja, "båttå" betyr "bit" eller "munnfull" - finnes i "båttåsu'up" også, suppe med biter i. Det som heter "betasuppe" lenger ned i landet og "sodd" lenger opp.

    Morrpølse heter på min dialekt "mær-pæ'ærs" - den lages ikke av kjøtt, men av innmat, vanligvis fra får, men også fra gris, storfe, hest og iblant rein eller vilt.

    Det øverste bilder skulle ha gjort seg bra i stort format innrammet over matbordet. Skal fundere på det.

    - Aline

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails